Ett glas med ljummet limevatten.
 
Frukost:
Bovetegröt med sojamjölk och blåbär.
 
Lunch:
 
Mellanmål:
1 avokado, 70g bladspenat, 10cm gurka, saft från ½ lime och 2 dl vatten. 
Förvånansvärt gott måste jag säga!
 
Middag:

Mellanmål:
Soygurt jordgubb, hallon, osaltade nötter, krossade linnfrön och gojibär.
 
Mycket vatten under hela dagen.
 
Detox huvudsyfte är rensning av gifter och ohälsosamma bakterier I kroppen.
 
Men detox har flera välgörande effekter:

• Svullnader går ner eller försvinner.
• Du blir piggare, får klarare tankar och minns bättre. 
• Det minskar eller tar bort förkylning och allergi.
• Humöret blir jämnare.
• Huden blir mjukare, mindre torr och smidig.
• Det ger starkare hår och naglar. 
• Det minimerar eller eliminerar problem med gaser, magont och svullen buk.
• Det minskar smärta och ledvärk eftersom inflammationen minskar.
 
Det finns olika metoder och långvarigheter, så jag har själv byggt ihop min egen variant. Vilket innebär att det blir av den enklare sorten, med tanke på att det är första gången jag provar. Har även fått med mig Linn i detta projekt, allt är roligare när man är två:)
 
Ska försöka att uppdatera dagens måltider varje dag.
 
Dag 1
 
Direkt när jag vaknade drack jag ett glas med citronvatten.
 
Slarvade med frukost och mellanmål idag, så lunchen blev min första måltid.
 
Lunch:
Smal tomatsoppa med linser och sötpotatis. Rekommenderar jag verkligen, detox-kur eller ej!
Använde mig av Renee Voltaires lantbuljong och organisk kokosmjölk istället för light-versionen.
 
Mellanmål:
Smoothie, 1 banan, 1 apelsin, 3 dl Soygurt.
 
Middag:
Blandade bönor, kikärter, tomater, lök, vitlök, ingefära, vatten och sichuanpeppar.
Stekte lök och ingefära, tillsatte sedan resterande ingredienser och lät koka en stund, smaksätt med sichuanpeppar.

Mellanmål:
Soygurt jordgubb, hallon, osaltade nötter, krossade linnfrön och gojibär.
På väg hem från en helg i fantastiska Göteborg unnade jag mig gott på Max. Mumma!
Var ju tvungen att passa på, för imorgon börjar en vecka med Detox. 
Mer om det i veckan(:
 

Marinerade grönsaker, oliver i vitlök, söt paprika med het feta, kalkonköttbullar och solbiffar gjord på kalkonkött, fetaost, soltorkadetomater och oliver. Ge mig en saluhall i Landskrona nu!

Ekologiska dumplings med 3 olika fyllningar, glasnudelsallad och iste på Beijing8 i Göteborg.

 

Nyttigt, gott och enkelt, kan inte bli bättre än så!
 
 
1 banan
2 ägg
2 tsk stevia
3 tsk kakao
1 tsk vaniljpulver (har använt mig av vaniljsocker)
 
Mosa bananen och vispa i övriga ingredienser. Stek helst utan något matfett.
Ta ca 2 matskedar till varje plätt. Klart!
Servera med keso och bär.
 
 
Beräknar ungefär 300 kcal på denna rätt.
Äppelchips
 
4st äpplen, stora, gärna av olika sort
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
 
Skär äpplena riktigt tunt, ett tips är att använda en osthyvel.

Sprid ut dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Blanda kanel och
ingefära, strössla detta över chipsen.

Värm ugnen till 100 grader och sätt in plåtarna. Torka dem i 4 timmar
i ugnen, låt plåtarna byta plats efter 2 timmar.
Recept från förra helgen
På bilden är även Fläskfärsfylld äggravioli

Ingredienser, 2 port

1 medelstor morot, skalad och fint strimlad
100 g färska böngroddar(går även bra med konserverade)
10 cm gurka(ungefär 100g), fint strimlad
½ tsk salt
1 tsk socker
2 tsk risvinäger
1/4 kycklingbuljongtärning
2 tsk sesamolja
 
Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt morötter och böngroddar. Låt vattnet koka upp igen, häll av i ett durkslag och skölj dem med kallt vatten och låt droppa av.
Lägg dem i en stor skål med gurkstrimlorna. Tillsätt de andra ingredienserna och blanda ordentligt.
 
Stapla strimlorna så högt du kan; det blir en färgggrann, inbjudande anrättning. Om du gillar kryddstark mat kan du tillsätta några droppar chiliolja innan du blandar salladen.
 Vaniljdoften sprider sig från ljusen, mysigt i dåligt väder(:
...ja, det är namnet på själva receptet, och ja, det vattnas faktiskt i munnen bara jag tänker på det!
Koushui ji heter det på kinesiska.
 
Ingredienser
 
1 kycklingfilé
1/3 liten purjolök, skuren i 2cm bitar
1cm färsk ingefära, skuren i tunna skivor
2 salladslökar, ficnhackade till garnering
 
Sås:
1 tsk ingefära, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
½ tsk salt
4 tsk mörk soja
1/4 kycklingbuljongtärning
1 ½ msk chiliolja
1 tsk socker
½ tsk risvinäger
½ sesamolja
en nypa seesamfrön
 
Sjölj av kycklingfilén. Koka upp tillräckligt med vatten för att täcka kycklingen helt i en kastrull.
Tillsätt ingefära och purjolök. Tillsätt kycklingfilén och genomkoka den.
Ta upp ur vattnet och låt svalna.
 
Blanda alla såsingredienserna i en skål och ställ åt sidan. Skär kycklingen till ungeför 1 sm långa skivor.
Håll skivorna samman så att du kan lägga upp hela kycklingfilén i ursprungligt skick på serveringsfatet.
Häll såsen över kycklingen och garnera med finhackad grön salladslök.
Bra att veta från månadens Buffe...
(är dock lite skeptisk till maskrosbladen:P)
 
 

Perfekt till en lättare lunch. Jag brukar dela upp det i 4 portioner.
 
Ingredienser
 
500g keso
3 ägg
shalottenlök eller rödlök
senap
salt 
peppar
1 påse parmesanost (40 g) (detta brukar jag skippa)
4 msk dinkelmjöl (eller valfri)
 
jag tillsatte även sambal oelek och kalkonskivor
 
Blanda allt i en skål, häll sedan smeten i en smörad ugnsform, 25x35cm (jag använder mig av en stor och en liten form). Placera formen i ugnen, 200C i 30 min. Klart!
 

 
När jag bodde i Shanghai var ett av mina favoritställen Zapatas,
en mexikansk restaurang där dem bla serverade quesadillas, vilket jag älskade!
Idag testade jag Jamie Olivers recept på just denna rätt, och med lite småändringar så lyckades jag komma så nära Zapatas-quesadillasen som jag någonsin gjort!(:


Ingredienser 2 pers
 
 
Guacamole
 
2 tomater
1 liten röd chili
2 avokado
½ salladslök
koriander
limesaft
havssalt
peppar
 
Kärna ur och hacka både tomaterna och chilin. Hacka avokadon och salladslöken.
Ta en handfull koriander och mixa allt tillsammans i en mixer.
Krydda med salt, peppar och lime-juice.
 
 
Quesadillas
 
valfri riven ost, ca 2dl
mozzarella, halv
1 schalottenlök
5 svarta oliver
koriander
½ röd paprika
1 liten röd chili
4 tortillabröd (jag använde medium-storlek)
 
Hacka alla ingedienser och blanda ihop i en skål.
Värm upp ett stekjärn till medelvärme. Lägg sedan ett tortillabrö, lägg på halva fyllningen,
och toppa sedan med ännu ett tortillabröd.
Stek ungefär 1-2 minuter på varje sida, det är klart när osten har smällt.
Upprepa en gång till med de resterande ingredienserna.
 
Servera även med taco-stekt nötfärs, creme fraiche och valfri grönsak.



 
 
 
 
Senaste inköpen till hemmet.
Recept från i fredags:
Enkelt och gott!
 
Egna notiser:
 
-De torkade svamparna finns i vilken asiatisk butik som helst, men det går även bra med Shiitake-svampar, brukar handla det på Ica Kvantum.
 
-Jag använde mig av ekologisk nötfärs(10%) och rapsolja för bästa alternativ.
 
-Receptet består av ungefär 500kcal och innehåller ca 40g protein.
Vill ni minska på kalorierna så ta mindre olja, 1 msk olja innehåller så mycket som 120kcal.
 
-Passar utmärkt till andra rätter men går även att göra en omelett eller äggröra.
 
-Jag ringlade även över asiatisk chilisås för extra krydda.
 
 
Fina Lana Del Rey 
Familj, sol, natur, och grillat, vad mer behöver man?



Sparris, sötpotatis, halloumi, avokadosås, shiitakesvamp(ej på bild) och kyckling med egengjord marinad.
(Gjord på limesaft,ingefära,vitlök,honung,chilipulver,olja,vinäger och soja, gottgott!)
"Le nu för helvete!"-Pappa. Spontant och härligt! (;
 

Trotts att huvudtanken med denna bloggen är hälsa, så kommer jag aldrig lägga upp en fasad eller hymla med sanningen:
-Jag äälskar pizza, kebab, chilicheese, snacks och i princip allt som innehåller ost.
-Att se mig skutta av glädje till träningen händer väldigt sällan(däremot kommer glädjen alltid i efterhand).
-För det mesta föredrar jag festkvällar med mycket vin framför en lugn kväll framför tvn.

MEN, mitt intresse för hälsa är heller ingen fasad, jag tycker det är spännande och givande att lära mig om mat och dess effekt på människan. Sen är det även utmanande och kul att hitta goda maträtter som gör mig till en sund person och får mig att må bra.
Så mitt syfte är enbart att inspirera, både mig själv och andra med dålig självdisciplin:P
Tro på dig själv! Självdisciplinen kan växa! Det har den gjort för mig:)

 I <3 Food... 

  

Jag tycker aldrig att man ska utesluta någon mat helt och hållet. Men ha i åtanke att vi har faktiskt bara en kropp, och den ska vi leva med i resten av våra liv!  Så snälla förstör inte den med onödiga sjukdomar som vi faktiskt kan motverka! 

Hälsa innefattar inte bara mat, utan även ekologiskt och sättet vi tänker, men mer om det i ett annat inlägg:)



Provat på 3 nya kinesiska rätter från boken Kina - Matens rike.
Tre strimlors sallad, Fläskfärsfylld äggravioli och Kyckling som vattnas i munnen.
Härliga namn på recepten(;
 
Smakerna var väldigt kinesiska, som jag definierar det iallafall, speciellt kycklingrätten, den kommer garanterat göras fler gånger! Dessutom är rätterna relativt nyttiga, inga dåliga kolhydrater så som ris och nudlar, vilket annars är vida känt i den asiatiska matkulturen.
Recept återkommer jag med.
Börjar bli en riktig eko-nörd, och jag älskar det! Tex så är det dåliga samvetet över att börja dricka vin kl16 på dagen som bortblåst, jag offrar ju mig för miljön! Happy friday!
Bra start på dagen!
Soygurt jordgubb(Carlsham), Quinoa-puffar, hallon och blåbär.
Kalkon, keso och vindruvor.
Pukka Purify your skin-the.
 
Dagens föreläsning via jobb var över förväntan, den gav mig mycket kunskap och inspiration till att äta bra för att må bra. 
 
Kortfattat förklarat fick vi information om att dålig hälsa ger alltifrån depression och trötthet till cancer och ms. Och med dålig hälsa är det inte enbart menat om man äter friterat, godis eller läsk varje dag, utan det är även våra självklara matvaror så som hel/halvfabrikat, färdigrätter, dåliga oljor, gömt socker(tex i Lingongrova), spannmål osv.
 
Sen handlade det mycket om vad som var bra att äta och varför, men det kommer jag dela med mig av framöver(:
 
 
 
Ps. Jag kommer ALDRIG att sluta äta ohälsosam mat, syftet för mig är bara att byta ut, förbättra och äta det mer sällan. Enbart för mitt eget välbefinnandes skull.
 
Lunch med mamma på Slottscaféet.
Mellanmål till The 11th Hour, en riktigt bra dokumentär med Leonardo DiCaprio i spetsen.
 
Inte nog med att Leonardo är en fantastisk skådespelare, han har även goda värderingar, det behövs fler av honom i Hollywood-bubblan. Tummen upp!(: 
Detta måste ni testa!
 
Ingredienser, 4 port

500 g skinn- och benfri laxfilé i bit

Marinad
1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
finrivet skal av 1 lime
2 msk färskpressad limejuice
1 msk japansk soja
1 msk finriven ingefära
1/2 msk honung
 
Avokadokräm
2 avokador
1 msk wasabi (från tub)
1 msk färskpressad limejuice
1 krm salt
 
Sätt ugnen på 200°C.

Marinad 
Rör ihop ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en liten ugnssäker form så att den precis får plats. Häll på marinaden och låt stå.

Avokadokräm 
Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadorna. Gaffelmosa eller mixa med wasabi, limejuice och salt.
Ställ in laxen i ugnen ca 15 minuter, tills den är klar. Ös gärna med marinaden några gånger under tiden.
Servera laxen med avokadokräm.
Basmatriris är gott som tillbehör, men jag valde wokade grönsaker för ett nyttigare alternativ.
 
Ica.se
 
Ingredienser, 4 port

 

1 medelstor gul lök 
2 vitlöksklyftor 
500 g mager fläskfärs 
1 dl chilisås 
1 msk pepparrot på tub 
1/2 dl vatten 
3 msk kinesisk soja 
1/4 tsk grovmalen svartpeppar 
1 msk vinäger 
350 g vermiceller 
1/2 stor slanggurka 
1/4 purjolök

Sätt på vattnet i kastrullen på spisen. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn färsen i en stekpanna i ca 10 minuter på ganska hög värme.

Tillsätt lök, chilisås, pepparrot, vatten, soja, vinäger, svartpeppar, salt och vitlök. Rör om och sjud utan lock i ca 8 minuter. Koka nudlarna. Skala sedan gurkan och tärna den i 1/2 cm stora tärningar.

Skölj purjolöken och skär även den i 1/2 cm stora bitar. Lägg nudlarna i en skål och häll över fläsksåsen. Strö över gurk- och purjolöksbitarna och servera.

 

Recept.nu

 
 
 
Ingredienser, 4 port
 
500g nötfärs
1 tsk salt
1,5 pressade vitlöksklyftor
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk koriander
1 krm chilipeppar
1 dl vatten
1,5 msk rapsolja
 
Blanda färsen med salt och tillsätt sedan lök, kryddor och så mycket vatten att det blir en fast färs. Forma den till avlånga köttbullar. Pensla med olja och stek eller grilla runt om.
 
Till detta hade jag en tzatziki gjord på turkisk yoghurt med gurka och tomat, salladsost(10%) och en sallad.
 
 
coop.se
Mitt intresse för att vårda om natur och människa har skjutit till höjden. Så nu ska jag testa mig fram i den ekologiska djungeln:) Första steget är......skönhetsprodukter från BodyShop...
...och smått och gott från jordklok.se.
Efter 5 månaders boende, och ett antal resor i Kina, är min besatthet ett faktum, detta, plus mitt nyfunna intresse för hälsa och ekologi, fick mig till att starta denna blogg. Jag måste ju dela med mig av det fantastiska:)
 
 
 
 

康 kāng - Hälsa, välbefinnande